Ana içeriğe atla

Kedinizin aşıları

 


 Kedinizin Aşıları 

  Yavru kedilerin altı haftadan önce annelerinden ayrılmamaları gerektiği göz önünde bulundurulursa, evimize gelen altı haftalık minik misafirimizin aşılanmasında göz önünde bulundurulması gereken en önemli nokta, onun aşılanmadan sokağa çıkarılmamasıdır. Kedilerin çeşitli hastalıklara karşı aşılanmasına dokuz haftalıkken başlanır. Çünkü kediler, annelerinin karnındayken, anne sütünden aldıkları antikorlarla pasif bağışıklık kazanırlar. Ancak bazı nadir durumlarda yavru genetik olarak gerekli antikorları üretemez ya da aşılar etkisini göstermeye başlamadan önce yavru enfeksiyon kapmış olabilir. Bu gibi durumlarda, yavruların tüm ihtimama karşın hastalık kapabildikleri gözlenir. Kedinizin aşılarını takip edebilmeniz için belirli bir veterinere götürmeniz, ve elinizde bir aşı karnesi olması gerekir. Aşıların bayat olmamasına, kullanım sürelerinin dolmamış olmasına dikkat etmeniz gerekli. Ayrıca kediniz aşı olduktan sonra herhangi bir sorun çıktığı takdirde hemen tekrar veterinerinize danışabilmeniz için beş- on dakika klinikte oturup beklemeniz iyi olur. 

Karma Aşı: 

Karma aşı başlıca üç aşıdan oluşur: Gençlik hastalığı, Calicivirüs hastalığı ve Rhinotracheitis hastalıklarına karşı yapılan aşılar.

Gençlik Hastalığı, kemik iliğine ve iç organlara yerleşen bir virüsün yol açtığı hastalıktır. Bulaşıcıdır. Aşısı yapılmamış genç kedilerde %90 ölümle sonuçlanır. Aslanlardan ev kedilerine kadar tüm kedi türlerinde görülür. Belirtileri; yüksek ateş, iştahsızlık, bitkinlik, kusma,ishal -kanlı da olabilir-. Bazı yavrularda ise hastalık hiçbir belirti göstermeksizin ani ölümlere yol açabilir. Tükürük, dışkı ya da kusmuk yoluyla bulaşır. Mikrop taşıyan pire ve sinek aracılığıyla da bulaşabilir. Antibiyotik, vitamin, kusma ve ishali durdurmak için ilaç ve iyi bir beslenme gereklidir. Anti-serum ve kortizon tedavisi uygulanabilir. Ancak hastalık başlamadan önce aşı yoluyla önlem alınması gerekir. 

Calicivirüs Hastalığında ise virüs ağıza ve ciğerlere yerleşir. Sadece kedilerde görülür. Belirtileri; ateş, bitkinlik, iştahsızlık, dil, burun delikleri ve üst damakta yaralar, burun ve göz akmasıdır.

Rhinotracheitis, Göz küresiyle göz kapaklarını birleştiren zarı ve üst solunum yollarını etkileyen herpes virüsünün yol açtığı bir hastalık. Sadece kedilerde görülür. Belirtileri ateş, iştahsızlık, göz ve burun akması,salya,bitkinlik,hapşırma ve öksürük, ağızdan nefes alma. 

Önlem 

Yavru kedinin sağlık durumuna göre veterineriniz ilk aşının ne zaman yapılacağına karar verecektir.

Kist Aşısı:

Halk arasında kist diye bilinen, kedilerin ve insanların akciğer ve karaciğerlerine yerleşen Ekinokokus Granilozus denilen parazitler hiçbir semptom göstermeden 10-15 sene insanlarda yaşıyabilir. Genelde, kedilerin iyi pişirilmemiş sakatatlardan aldıkları ekinokok yumurtaları mide, bağırsak, sonra da kan yoluyla karaciğere yerleşir. Kontamine olmuş hayvan bu yumurtaları zama n zama n tüylerine bulaştırır ve tüylerden insanlar a geçebilir.

Önlem

Öncelikle kedinin kist aşısı olması gerekmektedir. Kist aşısın a k a ç yaşınd a başlanacağına ve ne kadar sıklıkla yapılacağına veterineriniz karar verecektir. İkinci olarak, kedili bir yaşamda çok titiz ve temiz hareket ederek, kediyi elledikten sonra ya da tuvaletini temizlerken çok titiz davranmak ve elleri yıkamak gerekli. 

Kuduz Aşısı: 

Kuduz, beyni zedeleyen viral bir hastalıktır. Tüm sıcakkanlı hayvanlara bulaşabilir. Belirtileri; belli başlı davranış değişiklikleri, aşırı huzursuzluk, tedirginlik, tükürük bezlerinin aşırı çalışması, aşırı utangaçlık ya da saldırganlık, ısırma eğilimi, boğaz felci, alt çene felci, genel felç, koma ve ölüm. Kuduz bir hayvanın ısırmasıyla virüs taşıyan tükürük, yara yoluyla kana karışır. Hayvanlar bir kez hastalığa yakalandıktan sonra tedavi edilemez. İnsanlarda ise yoğun terapi yöntemiyle iyileştirilebilen birkaç örnek mevcut.   

Önlem 

 Kedinizi, sokağa çıksın ya da çıkmasın, mutlak aşılatmanı z gerekmektedir. Aşı, b u öldürüc ü hastalığa karşı alınabilecek tek ve etkili önlemdir. İlk aşının ne zaman yapılacağını, kedinizin kilosu ve sağlık durumuna göre veterineriniz saptayabilir. Genellikle 3 ya da 6 ay arasında değişir. Aşı her sene tekrarlanmalıdır

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kedilerde Pati Şişmesi

 Bir kedinin patisi çok sık şişmez bu yüzden pati şişmeleri genellikle endişe kaynağıdır. Bu durum genel olarak ağrılıdır ve veteriner hekiminiz tarafından kontrol edilmesi gerekecektir. NE İZLEMELİ Şişme sadece bir patiyi, bazen sadece bir parmağı içererebilir. Ağrılı pati, Şişen patiden akıntı. Fazla uzamış tırnaklar. BİRİNCİL NEDEN  Çoğu şişme vakası, aşırı büyümüş tırnaktan,ısırıktan veya başka bir delinme yarasının neden olduğu enfeksiyondan kaynaklanır.  Kırılan kemik,lastik bant veya ayağın ve ayak parmağının etrafına sarılan benzer bir şey gibi diğer olaylar ayağın şişmesine neden olabilir. ANINDA BAKIM  Şişmiş bir pati veya parmak fark ettiğinizde, yabancı nesneler, yaralar veya aşırı büyümüş tırnaklar için (güvenli bir şekilde yapabiliyorsanız) inceleyin.  Herhangi bir yabancı nesneyi güvenle çıkarabilir veya yarayı yıkayabilirsiniz.  Sonra kedinizi veterinerinize götürün. VETERİNER BAKIMI Teşhis  Tanı öncelikle patinin dikkatle

Kedilerde Yara Tedavisi

YARA TEDAVİSİ İÇİN İZLENEN ADIMLAR   Kedilerde diğer hayvanlarda olduğu gibi günlük küçük yaralanmalara maruz kalabilirler. Kesik (laserasyon), çürükler (kontüzyonlar) ve sıyrıklar hayatı tehdit edici değildir ve ufak tedavi ile iyileşir. Diğer ağır yaralar dikiş ve daha acil bakım gerektirecek kadar şiddetli olabilir. NE İZLEMELİ  Taze yaralanmalar genellikle şu belirtileri göstermektedir; Kanama Şişme Eksik saç Kesilmiş, kazınmış veya yırtılmış cilt Topallama Hassasiyet veya ağrı Bir yara taze olduğu zaman farkedilmezse, enfekte olabilir. Şişme ve hassasiyete ek olarak, aşağıdakileri gözlemleyebilirsiniz: Yaradan akıntı ( irin ) Apse (yani, cilt altında irin birikmesi) ve apse açıldığında ve boşaltıldığında deride ortaya çıkan delik Ateş belirtileri (örneğin, dokunuşta sıcak hissettiren uyuşukluk ve kulaklar) BIRINCIL NEDEN  Yaralar, sert veya keskin nesnelere çarpma , arabalardan kaçınma, hayvanların saldırıları veya diğer tehlikelerden kaynaklanabilir. ANINDA BAKIM     Bazen yapabi

Kedilerin Dişlerini Dökmesi Normal Mi?

 Kediniz dişlerini kaybederse endişelenmeli misiniz?  Bu normal mi?      Yavru Kedi Bebek Dişlerini Döker Mi?  İnsanlar ve diğer tüm evcil hayvanlar gibi kediler de yaşamları boyunca iki diş değişiminden geçer - yavru kedi dişleri ve yetişkin kedi dişleri.  Kedi Dişleri  Sadece birkaç haftalıkken yavru kedi “süt dişleri” veya " yaprak döken dişler"  olarak da adlandırılan bebek dişleri çıkmaya başlayacaktır.  Kesici ön dişler  2-4 haftalıkken,  ağzın arkasına doğru daha büyük dişler 5-6 haftalıkken ortaya çıkmaya başlar. Yetişkin Kedi Dişleri  Yaklaşık 4-7 aylıkken, kalıcı (yetişkin) dişler bebek dişlerinin yerini almaya başlayacaktır.  Yavru kediniz onları kaybettiği için dişleri genellikle göremezsiniz, çünkü yemek sırasında veya oyun sırasında sıklıkla kaybolurlar.  İlk doğum günlerinden önce, büyüyen kedinizin 30 kalıcı dişi olmalıdır.  Yaralanma veya oral hastalığı engellemek için bunlar kedinizin yaşlılığa kadar kullanacağı di