Ana içeriğe atla

Evcil Hayvan Sahiplerinin Wuhan Koronavirüsü Hakkında Bilmeleri Gerekenler




 Koronavirüs (Wuhan coronavirus veya 2019-nCoV olarak da bilinir) hakkında birçok yanlış bilgi vardır.

 Evcil hayvanlar bu yeni koronavirüse yakalanır mı? Eğer yakalanırlarsa bize geçirebilirler mi? veya bizden bu virüsü kapabilirler mi?

 Bildiklerimize ve en önemlisi bilmediklerimize bir bakalım.

Köpekler ve kediler yeni koronavirüsü diğer hayvanlardan veya insanlardan kapabilirler mi?


 Dünya Sağlık Örgütüne göre “Kedi ve köpek gibi hayvanların yeni coronavirüs ile enfekte olabildiğine dair hiçbir kanıt yoktur.”

 Buna göre köpeklerin ve kedilerin virüsü insanlardan alabileceği veya enfeksiyon kaynağı olarak hizmet edebileceği pek olası değildir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre; 

Çin'e seyahat eden insanların hem canlı hem de ölü hayvanlardan uzak durmalarını gerekir ancak herhangi bir hayvan veya evcil hayvanın bu yeni koronavirüs ile enfeksiyon kaynağı olabileceğini düşünmek için bir neden yoktur.

Yeni koronavirüs mutasyon geçirebilir mi?


 Çoğu virüs, büyük ölçüde virüsün konakçı hücrelerdeki reseptörleri tanıma kabiliyeti ile belirlenen sınırlı sayıda türe bulaşabilir .Bununla birlikte koronavirüsler mutasyona uğramaya ve yeni türlere bulaşmaya yatkın görünmektedir.


Bu virüs köpek koronavirüsü ve kedi koronavirüsünden farklı mıdır?


Köpekler ve kediler 2019-nCoV'dan etkilenmemiş gibi görünseler de, başa çıkmaları gereken kendi koronavirüsleri vardır.

Köpek koronavirüsü ile enfekte olan köpeklerde tipik olarak ishal görülür. Genç yavrular en yüksek risk altındadırlar ancak köpekler genellikle kendi başlarına veya semptomatik bakım ile sorunsuz bir şekilde iyileşirler.

Kedi koronavirüsü , özellikle yavru kedilerde hafif ishale neden olma eğilimindedir. Bununla birlikte, nadir olarak virüs kedinin vücudunda hareketsiz kalabilir ve daha sonra ölümcül bir hastalık olan peritonite (FIP) formuna dönüşebilir.

Ne köpek koronavirüsü ne de kedi koronavirüsü insanlara bulaşmaz.

Evcil hayvanlar ve yeni koronavirüs hakkında 


 Virüslerin sürekli geliştiğini kabul etmek önemlidir. Şu anda, 2019-nCoV köpekler ve kediler için bir sorun gibi görünmüyor, ancak gelecekteki mutasyonlarla veya virüs hakkındaki anlayışımız geliştikçe bunun değişmesi mümkündür. Tarihin de gösterdiği gibi, daha yeni bir koronavirüsün ortaya çıkması muhtemeldir, bu da hayvanlara ve insanlara enfekte olma yeteneğine sahip olabilir.

Virüslerin yayılmasını önlemeye yardımcı olun


 Her zaman olduğu gibi, hijyen, her türlü bulaşıcı ajanlara karşı en iyi savunmalardan biridir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kedilerde Pati Şişmesi

 Bir kedinin patisi çok sık şişmez bu yüzden pati şişmeleri genellikle endişe kaynağıdır. Bu durum genel olarak ağrılıdır ve veteriner hekiminiz tarafından kontrol edilmesi gerekecektir. NE İZLEMELİ Şişme sadece bir patiyi, bazen sadece bir parmağı içererebilir. Ağrılı pati, Şişen patiden akıntı. Fazla uzamış tırnaklar. BİRİNCİL NEDEN  Çoğu şişme vakası, aşırı büyümüş tırnaktan,ısırıktan veya başka bir delinme yarasının neden olduğu enfeksiyondan kaynaklanır.  Kırılan kemik,lastik bant veya ayağın ve ayak parmağının etrafına sarılan benzer bir şey gibi diğer olaylar ayağın şişmesine neden olabilir. ANINDA BAKIM  Şişmiş bir pati veya parmak fark ettiğinizde, yabancı nesneler, yaralar veya aşırı büyümüş tırnaklar için (güvenli bir şekilde yapabiliyorsanız) inceleyin.  Herhangi bir yabancı nesneyi güvenle çıkarabilir veya yarayı yıkayabilirsiniz.  Sonra kedinizi veterinerinize götürün. VETERİNER BAKIMI Teşhis  Tanı öncelikle patinin dikkatle

Kedilerde Yara Tedavisi

YARA TEDAVİSİ İÇİN İZLENEN ADIMLAR   Kedilerde diğer hayvanlarda olduğu gibi günlük küçük yaralanmalara maruz kalabilirler. Kesik (laserasyon), çürükler (kontüzyonlar) ve sıyrıklar hayatı tehdit edici değildir ve ufak tedavi ile iyileşir. Diğer ağır yaralar dikiş ve daha acil bakım gerektirecek kadar şiddetli olabilir. NE İZLEMELİ  Taze yaralanmalar genellikle şu belirtileri göstermektedir; Kanama Şişme Eksik saç Kesilmiş, kazınmış veya yırtılmış cilt Topallama Hassasiyet veya ağrı Bir yara taze olduğu zaman farkedilmezse, enfekte olabilir. Şişme ve hassasiyete ek olarak, aşağıdakileri gözlemleyebilirsiniz: Yaradan akıntı ( irin ) Apse (yani, cilt altında irin birikmesi) ve apse açıldığında ve boşaltıldığında deride ortaya çıkan delik Ateş belirtileri (örneğin, dokunuşta sıcak hissettiren uyuşukluk ve kulaklar) BIRINCIL NEDEN  Yaralar, sert veya keskin nesnelere çarpma , arabalardan kaçınma, hayvanların saldırıları veya diğer tehlikelerden kaynaklanabilir. ANINDA BAKIM     Bazen yapabi

Kedilerin Dişlerini Dökmesi Normal Mi?

 Kediniz dişlerini kaybederse endişelenmeli misiniz?  Bu normal mi?      Yavru Kedi Bebek Dişlerini Döker Mi?  İnsanlar ve diğer tüm evcil hayvanlar gibi kediler de yaşamları boyunca iki diş değişiminden geçer - yavru kedi dişleri ve yetişkin kedi dişleri.  Kedi Dişleri  Sadece birkaç haftalıkken yavru kedi “süt dişleri” veya " yaprak döken dişler"  olarak da adlandırılan bebek dişleri çıkmaya başlayacaktır.  Kesici ön dişler  2-4 haftalıkken,  ağzın arkasına doğru daha büyük dişler 5-6 haftalıkken ortaya çıkmaya başlar. Yetişkin Kedi Dişleri  Yaklaşık 4-7 aylıkken, kalıcı (yetişkin) dişler bebek dişlerinin yerini almaya başlayacaktır.  Yavru kediniz onları kaybettiği için dişleri genellikle göremezsiniz, çünkü yemek sırasında veya oyun sırasında sıklıkla kaybolurlar.  İlk doğum günlerinden önce, büyüyen kedinizin 30 kalıcı dişi olmalıdır.  Yaralanma veya oral hastalığı engellemek için bunlar kedinizin yaşlılığa kadar kullanacağı di