Ana içeriğe atla

Kediler için Evlerdeki 10 Tehlike



 Elektrik kablolarından lastik bantlara kadar evinizin her yerinde gizlenen tehlikeler vardır.Potansiyel olarak tehlikeli olan tüm eşyaları kedinizin erişemeyeceği yerlerde saklayın ve ilaçları, sabunları, temizleyicileri ve kimyasalları güvenle saklayın. Kedinizin gıda dışı bir ürünü yuttuğunu düşünüyorsanız, hemen veterinerinizi arayın.

İşte kediler için 10 yaygın ev tehlikesi ve kedinizi güvende tutmak için atabileceğiniz adımlar. 

Sofra Yemekleri


 Herkes evcil hayvanlar için çikolatanın tehlikelerini bilir, ancak kediler için tehlikeli olabilecek diğer yaygın yiyecekler de vardır. Üzüm, kuru üzüm, soğan ve sarımsak, kedinizi hasta edebilir. Neyse ki kediler nadiren bu yiyecekleri iştah açıcı bulurlar. Ancak, bir üzüm yere düşerse, kedinizin onunla oynamasına izin vermek yerine onu almak en iyisidir.

Kemikler


 Kemikler kedinizin ağzına, boğazına veya bağırsaklarına yapışabilirler. Pişmiş kemikler bükülebilirken çiğ veya kısmen pişmiş kemikler kırılabilir. Kırık kemikler yemek borusunu veya bağırsakları kesilebilir ve büyük parçalar boğazında sıkışabilir.Her iki durumda da ameliyatla sonuçlanacak durumlar ortaya çıkabilir.

Lastikler,Lastik Bantlar ve Çanta Bağları


Lastik bantlar ve çanta bağları kedilere oyuncak gibi görünebilir ancak yutulduğunda bağırsaklarda ciddi hasarlara neden olabilir.

Zehirli Bitkiler


 Çiçekler bir odayı güzelleştirebilir ama ne yazık ki, birçok yaygın çiçek ve ev bitkisi kediler için zehirlidir. Meraklı kediler yaprakları çiğnemeyi sever ve bunu yaparak toksinleri yutabilirler. Kediler, zambak bitkisinin herhangi bir bölümünü yerlerse böbrek yetmezliğinden ölebilirler ve sago palmiyesinden yapraklar karaciğere ciddi zarar verebilir. Tohumlar yutulduğunda halüsinasyonlara neden olur. Bitkiler güzel bir şekilde çiçek açarlar ancak nörotoksin içerirler ve bu kediler için ölümcül olabilir.Eve bitki getirmeden önce kediniz için güvenli olup olmadığı hakkında kapsamlı bir araştırma yapmalısınız.

Sıvı Oda Kokuları


 Oda kokuları, taze çiçek kokusunun yerine kullanılabilir ancak aynı zamanda kediler için tehlikelidir. Yutulduğunda kedinizin yemek borusuna ciddi zararlar verebilir. 

Elektrik Kabloları


 Elektrik kabloları evin her odasında kediniz için bir tehlikedir. Kediler, özellikle yavru kediler, onları çiğnemeye meraklıdırlar.Güç kablolarını örtmek için kablo tutucuları kullanın veya kediniz için daha güvenli hale getirmek adına tüm gevşek kabloları saklayın. 

Diş İpi ve Saç Tokaları


 Genellikle banyolarda, kediler için, diş ipleri,saç tokaları gibi birçok tehlike vardır. Diş ipi ve saç tokaları da ölümcül bağırsak tıkanıklıklarına neden olabilir.

Evdeki İlaçlar


 Birçok ilaç kediler için tehlikelidir. Asetaminofen ve ibuprofen kediler için oldukça toksiktir.Kilo kaybına,nöbetlere, kalp problemlerine ve solunum zorluğuna neden olabilecek yüksek seviyelerde kafein ve ilgili bileşikler içermektedir.

Genel olarak, tüm ev ilaçları, kedi korumalı dolaplarda veya çekmecelerde saklanmalıdır.Kedinizin herhangi bir ilacı yuttuğunu düşünüyorsanız, hemen onu ve şüpheli ilacı veterinerinize götürün.

Losyonlar ve Spreyler


 Çinko oksit içeren güneş koruyucuları yutulması halinde kediler için toksik olabilir. Şişeleri kapalı ve kedilerin erişemeyeceği yerlerde saklayın. Böcek spreyleri, özellikle permetrin içerenler de kediler için tehlikelidir. 

 Esansiyel yağ içeren losyonlar ve spreyler de tehlikeli olabilir. Doğrudan kendimize uyguladığımız zamanlarda bile kediler için güvenli olmayabilir.

Temizlik ürünleri


 Konsantre temizleyiciler kediler için tehlikelidir. Temizlik ürünlerini kedi korumalı dolaplarda sakladığınızdan ve dökülenleri temizlediğinizden emin olun. Mümkünse, kedileri, kuruyana kadar temizlediğiniz yüzeylerden uzak tutun.Kediniz temizlerken zemine koşar veya üzerine basarsa patilerini silin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kedilerde Pati Şişmesi

 Bir kedinin patisi çok sık şişmez bu yüzden pati şişmeleri genellikle endişe kaynağıdır. Bu durum genel olarak ağrılıdır ve veteriner hekiminiz tarafından kontrol edilmesi gerekecektir. NE İZLEMELİ Şişme sadece bir patiyi, bazen sadece bir parmağı içererebilir. Ağrılı pati, Şişen patiden akıntı. Fazla uzamış tırnaklar. BİRİNCİL NEDEN  Çoğu şişme vakası, aşırı büyümüş tırnaktan,ısırıktan veya başka bir delinme yarasının neden olduğu enfeksiyondan kaynaklanır.  Kırılan kemik,lastik bant veya ayağın ve ayak parmağının etrafına sarılan benzer bir şey gibi diğer olaylar ayağın şişmesine neden olabilir. ANINDA BAKIM  Şişmiş bir pati veya parmak fark ettiğinizde, yabancı nesneler, yaralar veya aşırı büyümüş tırnaklar için (güvenli bir şekilde yapabiliyorsanız) inceleyin.  Herhangi bir yabancı nesneyi güvenle çıkarabilir veya yarayı yıkayabilirsiniz.  Sonra kedinizi veterinerinize götürün. VETERİNER BAKIMI Teşhis  Tanı öncelikle patinin dikkatle

Kedilerde Yara Tedavisi

YARA TEDAVİSİ İÇİN İZLENEN ADIMLAR   Kedilerde diğer hayvanlarda olduğu gibi günlük küçük yaralanmalara maruz kalabilirler. Kesik (laserasyon), çürükler (kontüzyonlar) ve sıyrıklar hayatı tehdit edici değildir ve ufak tedavi ile iyileşir. Diğer ağır yaralar dikiş ve daha acil bakım gerektirecek kadar şiddetli olabilir. NE İZLEMELİ  Taze yaralanmalar genellikle şu belirtileri göstermektedir; Kanama Şişme Eksik saç Kesilmiş, kazınmış veya yırtılmış cilt Topallama Hassasiyet veya ağrı Bir yara taze olduğu zaman farkedilmezse, enfekte olabilir. Şişme ve hassasiyete ek olarak, aşağıdakileri gözlemleyebilirsiniz: Yaradan akıntı ( irin ) Apse (yani, cilt altında irin birikmesi) ve apse açıldığında ve boşaltıldığında deride ortaya çıkan delik Ateş belirtileri (örneğin, dokunuşta sıcak hissettiren uyuşukluk ve kulaklar) BIRINCIL NEDEN  Yaralar, sert veya keskin nesnelere çarpma , arabalardan kaçınma, hayvanların saldırıları veya diğer tehlikelerden kaynaklanabilir. ANINDA BAKIM     Bazen yapabi

Kedilerin Dişlerini Dökmesi Normal Mi?

 Kediniz dişlerini kaybederse endişelenmeli misiniz?  Bu normal mi?      Yavru Kedi Bebek Dişlerini Döker Mi?  İnsanlar ve diğer tüm evcil hayvanlar gibi kediler de yaşamları boyunca iki diş değişiminden geçer - yavru kedi dişleri ve yetişkin kedi dişleri.  Kedi Dişleri  Sadece birkaç haftalıkken yavru kedi “süt dişleri” veya " yaprak döken dişler"  olarak da adlandırılan bebek dişleri çıkmaya başlayacaktır.  Kesici ön dişler  2-4 haftalıkken,  ağzın arkasına doğru daha büyük dişler 5-6 haftalıkken ortaya çıkmaya başlar. Yetişkin Kedi Dişleri  Yaklaşık 4-7 aylıkken, kalıcı (yetişkin) dişler bebek dişlerinin yerini almaya başlayacaktır.  Yavru kediniz onları kaybettiği için dişleri genellikle göremezsiniz, çünkü yemek sırasında veya oyun sırasında sıklıkla kaybolurlar.  İlk doğum günlerinden önce, büyüyen kedinizin 30 kalıcı dişi olmalıdır.  Yaralanma veya oral hastalığı engellemek için bunlar kedinizin yaşlılığa kadar kullanacağı di